En sjov rejse venter...

Maneno giver dit barn den ballast der skal til for at blive en fuldbyrdet læsehest. Men det foregår på dit barns præmisser i et univers som drager og inspirerer!

Individuel udvikling

"Jeg kan mærke, at jeg er blevet bedre til at læse for jeg havde meget svært ved det i starten" - Johannes 8 år.

Alle børn er forskellige - og de læser på forskellige niveauer. Maneno måler dit barns læseniveau og sørger for at tilpasse indhold og udfordringer til dit barns niveau - så dit barn får lyst til mere.

Læserejsen

At lære at læse tager tid. Det er ikke nok blot at være i stand til at læse ord - det handler også om at kunne forstå teksten og at kunne læse med en passende hastighed. Du kender måske følelsen af succes, når du har læst en bog. Det giver en udefinerbar følelse af succes. Det er denne følelse vi giver til dit barn. Følelsen af at lykkedes.

Børnehave
Trin 1 - Sæt bogstaverne sammen
0. klasse

Når dit barn har lært bogstaverne at kende er I klar til de mest simple bøger på Maneno. I biblioteket finder du de bøger, som I skal bruge til at starte læserejsen. Kig efter kategorien "Bøger med max 2 bogstaver" og bevæg dig langsomt op til 3 bogstavs-ord - "Max 3 bogstaver". I bøgerne kan I klikke på ordene og sammen lære de mest simple ord at kende. Efterhånden, som dit barn bliver bedre, kan I sammen prøve kræfter med lydrette bøger, som indeholder ord - som er ja lydrette - det vil sige som udtales som de skrives. Bemærk, at du skal have god tålmodighed - da dit barn blandt andet vil prøve at gætte sig frem til ordene - hvilket er helt ok! Det er også helt ok at læse de samme bøger igen og igen - for det giver små succesoplevelser for dit barn, når de kan hele bogen (også selvom det er fordi de kan den udenad).

Trin 2. Ord med flere stavelser
1. klasse

Her bliver det lidt sværere. Nu skal I til at arbejde med lidt længere ord, som er delt i flere stavelser. I biblioteket finder du bøger med flere stavelser i kategorien "Ord med 2 stavelser". Her træner du at sætte stavelser sammen. I bøgerne kan I klikke på ordene for at få dem delt i stavelser og lære at sætte stavelserne sammen til et helt ord. Det er her, at dit barn begynder at få læse-selvværd.

Trin 3. Forståelse
1. klasse
2. klasse

I er nu nået til det punkt, hvor dit barn rent faktisk kan begynde at forholde til teksten. Indtil nu har det primært handlet blot at få lyde ud af bogstaverne. I bøgerne finder du opgaver, som får dit barn til at forholde sig til indholdet. Opgaverne er inddelt efter sværhedsgrad og systemet vil selv sørge for at give opgaver, som passer til dit barns niveau. Dit barns selvtillid vokser i takt med at de går efter at få 100% af svarene rigtige.

Trin 4. Udvid ordforrådet
2. klasse
3. klasse
4. klasse
5. klasse

Dit barn har nu de grundlæggende færdigheder, men nu skal der trænes for alvor. Nu handler det om at lære nye ord og udvide ordforrådet, så det bliver endnu lettere at læse og forstå teksten. I biblioteket kan dit barn se, hvor mange nye ord de møder i den enkelte bog - og Maneno sørger selvfølgelig for at finde bøger, der passer til dit barns niveau. Dit barn kan følge størrelsen af deres ordforråd via deres profil og bliver belønnet efterhånden, som ordforrådet vokser.

Trin 5. Pauser...
3. klasse
4. klasse

Her handler det om at forstå tegnsætningen i bøgerne. Du oplever måske, at dit barn når det læser højt læser ordene i en lang talestrøm uden at holde pauser. Det er et tegn på, at det har mere fokus på at lære korrekt end at forholde sig til indholdet i teksten. Maneno hjælper dit barn med at forholde sig til punktummer og kommaer, så læsningen bliver mere flydende. Tip! Dit barn kan optage sin egen læsning og se, hvor det glemte en pause og får feedback på, hvordan de kan forbedre sin læsning.

Trin 6. Læsehastighed
3 .klasse
4. klasse

Du har nu oplevelsen af, at dit barn læser ganske godt. Hvis du er som de fleste tænker du, at nu er der styr på det og du kan slippe tøjlerne. Men det er faktisk her, at det er vigtigst at holde læsningen igang - for det er her du får gevinsten af det større ordforråd, forståelsen for nu handler det om at få trænet hastigheden. Som forælder har du mulighed i for at følge dit barns læsehastighed og sammenholde det, men hvad der er forventet i forhold til dit barns alder via din forælder profil.

Trin 7. Gør læsningen levende
3. klasse
4. klasse
5. klasse

Nu er dit barn på vej til at blive en vaskeægte superhelt. Det er nu vi begynder at lege med sproget og indlevelsen. Nu kan dit barn tilføje stemningsbaggrunde , når det læser og vil blive bedt om at læse højt og lave stemmer til karakterne i bogen. Det er her dit barn springer ud som historiefortæller.

Trin 8. Læselyst
3. klasse
4. klasse
5. klasse

Dit barn har nu fundet ud af at læsning ikke behøver at være kedeligt - men du vil opleve, at læsningen står i skarp konkurrence på dit barns tid med spil, shopping og social medier. Her kan dit barn med fordel deltage i læsekonkurrencer med udsigten til at vinde præmier.

5. klasse

Læsetest

Er du lidt usikker på, hvad du kan få ud af Maneno? Så prøv vores læsetest og find ud af, hvor på rejsen dit barn befinder sig.

Tag læsetesten